AOV en Fiscaal Inkomen

Transparant uitvoerbaar fiscaal inkomen (TUFI).

Wisselende inkomens, verschillende betaalmomenten zorgen voor nog redelijk veel fouten met het fiscale inkomen en inkomens verrekeningen met een uitkering als voorliggende voorzieningen. Ook de toeslagen als huur- en zorgtoeslag, kindgebonden budget zorgen voor menige terugvorderingsproblematieken.
Dat inkomstenverrekeningen met de uitkering niet geheel goed gaan, heeft te maken met de onduidelijkheid in trainingsmateriaal voor de consulenten werk & inkomen en de uitkeringsadministratie. Adviesorganisaties presteren het om met knip en plakwerk, werkwijzers te produceren en hiervoor trainingen te geven aan de ambtenaren, dit terwijl de werkwijze niet wordt getoetst aan wet- en regelgeving of gerechtelijke uitspraken.

Het is dan ook een ernstige zaak, dat artikel 31, 32, 34, 45, 52 en 58 Participatiewet geregeld worden miskent. Ook ontbreekt het veelal aan inzicht in de werkwijze van de computersystemen en weet men veelal niet wat de computer uitspuugt op de postkamer.

Dan hoeven we al helemaal niet te beginnen over de fiscalisering van de bijstand en de conflicten omtrent de WW uitkering!
Er dient een transparant systeem te komen, zodat iedereen het snapt en de uitvoerbaarheid drastisch verbeterd om zo een zo transparant mogelijk systeem te krijgen. Oftewel het bruto belastbaar maandinkomen dient op vrij eenvoudige wijze te kunnen worden vastgesteld.